Prairietuintje met groene oase

Na één van de warmste en droogste zomers sinds de metingen had de eigenares van deze tuin de behoefte om haar tuin opnieuw aan te leggen.
Het gazon was dood en enkel de onkruiden erin leefden nog. Haar eigen mooie collectie van heesters, vaste planten en grassen hadden het zwaar te verduren in de zanderige bodem.
Het olijfboompje deed het natuurlijk wel prima in deze zonovergoten tuin.
De opdracht voor het ontwerp van deze tuin was dan ook een kleurrijke prairietuin met een kleine oase van groen en genoeg zitplaatsen om tot rust te kunnen komen.
Het gazon verdween in het ontwerp maar werd gedeeltelijk vervangen door een plek met de groenblijvende bodembedekker Herniaria glabra aansluitend op de groene oase van allerlei verplantte, bestaande heesters. Er werd een éénvoudige, luchtige ijzeren structuur voorzien waarover 3 leiappelbomen gaan groeien in combinatie met 4 clematis viticella.
De andere helft van de tuin werd een prairiegedeelte met vaste planten in de kleuren wit,oranje, roze en paars en een grassen assortiment geschikt voor droge, zanderige grond. Er werd gekozen voor een bodembedekking van grind om de tuin licht en ruimer te laten lijken. Om toch in de winter hier wat structuur te creëren werden er zuilen van rode beuk en haagjes van Osmanthus burkwoodii voorzien. En om het betreden van de grind te vergemakkelijken naar het overdekte terras achteraan, werd er een pad van betonnen lintelen voorzien. De terrassen werden aangekleed met houten bakken waarin kruiden, een vijgen -en perenboom tegen de muur aan de keuken zijn geplant. En andere bakken gevuld met een jaar rond beplanting van Hortensia, Persicaria, Helleborus en Liriope.
In het ronde, groene gedeelte in het midden van de tuin is er een mogelijkheid om in de toekomst een borrelende fontein of vogelbad te plaatsen .

Aangevuld met bloembollen zal deze tuin in het voorjaar al verrassingen brengen als voorbode voor wat komen gaat. Een kleurrijke lente en zomer met planten die vlinders, hommels, bijtjes en vogeltjes zullen aantrekken. En een oase om tot rust te komen en van te genieten.