POD

14 jaar geleden had een oude klant een dennenbosje en een ‘pod’ in zijn achtertuin.
In die tijd werd de voortuin aangelegd met structuren en vakken in Taxus en Buxus ingevuld met vaste planten.

In 2019 werd het grotendeels dode bosje verwijderd en de ‘POD’ bleef alleen achter.
De opdracht was, een tuin te ontwerpen met inheemse heesters en bomen waardoor vogels en insekten aangetrokken worden. Geen gazon meer maar een droogte minnende beplanting die de steeds drogere zomers aan kan.

Er werd gedacht aan het gebruik van assortimenten van ‘vogelbosjes’ en bijen en vlinder vriendelijke beplanting te samen met Amelanchier als hoogstam bomen.

En het aanleggen van een prairie stijl gedeelte leek evident.

Zo werd er een binnenste kern ontworpen waarin de ‘pod’ de hoofdrol kreeg.

Deze kern werd gevormd door een ellipsvormige Taxus haag te planten die een doorsnede kreeg van een laan beplant met Herniaria glabra in plaats van gazon.

Zuilen van Juniperus scopulorum ‘ Blue Arrow ‘ accentueren de gevraagde vista die eindigt aan een fontein, een stenen zuil met water. Deze laan geeft de brede tuin ook wat meer diepte

Eén kant van de laan bestaat uit een type prairiebeplanting met een klein assortiment paarse en lavendelkleurige vaste planten in combinatie met het siergras Festuca mairei.

Rond de pod werden rijen van lavendel voorzien.

Aan de buitenkant van de ellips werd een natuurlijke wandeling tussen bloeiende heesters en vaste planten tesamen met Amalanchiers en Prunus voorzien. Hier zullen bijen in de lente bloesem vinden en in de herfst zullen vogels besjes kunnen snoepen. Hier is een bodembedekking van een dikke laag schors en paden in hakselhout voorzien.

Vlinders en bijtjes kunnen nectar vinden op de lavendel en de bloeiende prairieplanten.

Na 3 jaar zal deze tuin het beste van 2 werelden bieden, namelijk een natuurlijke plaats voor vogels en insekten en een ontspannende plaats voor de eigenaar van de tuin.