Noord gericht modern tuintje met witte beplanting

De eigenaars van een breed huis in een woonwijk vroegen mij om de tuin , die bijna helemaal gevuld was met dolomiet, te renoveren in een moderne, onderhoudsarme tuin waarin men kon genieten.

De tuin is noord gericht en heeft een groot deel van de dag schaduw. Daarom werd er achteraan in de tuin een patio in de zon gevraagd.

De hond des huises die de tuin tot de renovatie enkel voor zich alleen had moest afgeremd worden om te staan blaffen aan het poortje dat uitgeeft op een plein.

De moeilijke vorm van de tuin door de aanwezigheid van een grote dubbele garage maakte dat de tuin heel lang en smal leek.

Verder waren er heel veel harde stenen en betonnen oppervlakten en weinig groen en de lievelingskleur van de tuineigenaars, wit met hier en daar wat blauwe tinten was er niet te vinden.

 

Ten eerste werd er werk gemaakt om de lange, smalle tuin breder en groter te laten lijken door een zigzag pad te voorzien vanaf het terras naar het poortje op het einde van de tuin.

Door wintergroene hagen van laag naar hoog aan te brengen werden er verschillende plant zones gecreëerd onderweg, om zo achteraan te eindigen met een hogere haag om de privacy te garanderen in de toekomst.

Er staat op het einde ook een Amalanchier hoogstam boompje om in de toekomst het zicht op de appartementen weg te werken. Ook een vierkante boog met witte Wisteria breek de tuin op in 2 delen en camoufleert het uitzicht ook wat in de zomer.

De betonnen en stenen muren werden bekleed met Taxushaag en klimhortensia met groene en gevarieerde bladeren en witte bloemen in de vroege zomer.

Het schaduwgedeelte van de tuin waarop je ziet vanuit de woonkamer is beplant met schaduwminnende witte beplanting. Geranium, Liriope, Polystichum, Heleborus, Carex, Anemone enz. voor een muurfontein in cortenstaal.

Het zonnigere gedeelte aan het terras heeft een eenvoudige prairiebeplanting in grind met Gaura en Pennisetum en verder zijn er witte Hibiscus, Persicaria amplexicaulis, Iris, Hortensia, Verbascum enz in andere zonnige hoekjes gebruikt.

Dit tuintje gaf de eigenaars al dadelijk een heel ander gevoel ondanks dat de beplanting nog moet groeien.