Klein tuintje achter rijhuis

Deze tuineigenaar was erg duidelijk tijdens de briefing.

Het tuintje, vooral zuidwest gericht  en volledig redelijk hoog ommuurd,  wordt heel warm wanneer het zonnig is en bood geen koele zitplaats.

Het moest tevens een ecologisch en natuurlijk ogend tuintje zijn met liefst veel fruit om te plukken.

De afmetingen van dit tuintje zijn ongeveer 5 meter breed op 7 meter lang en een grote schuifraam vanuit de keuken geeft  een overzicht over het hele tuintje.

Het moderne interieur met kleuren limoengroen, geel en rood gaf mij de inspiratie voor de beplanting. Maar om de tuin rustig te houden werd er  ook veel zilvergrijs gebruikt , zwartbladige planten en witte bloemen.

De  zwarte ligbank, die de tuineigenaar al had en de zwarte achtergrond van het tuinhuis, gaf het perfecte contrast voor deze beplanting.

Tegen de muren werd  er leifruit voorzien onder de vorm van leiperen, leipruimen, herfstframbozen, en  trosbesjes.

Een slingerpad met mooie natuurlijke flagstones dat lichtjes naar beneden gaat, doet het tuintje wat groter ogen. Het pad is afgeboord met  2 duo  ‘step-over’ leiappelen die mekaar bestuiven.

Schaduw en verkoeling  wordt voorzien in het schaduwrijkste hoekje door drie zilverkleurige dakbomen van Pyrus salicifolius pendula.

Om een beetje beweging in het tuintje te brengen is er een ronde waterschaal aangebracht. Als  het regent kan je de luchtbellen op het spiegeloppervlak bewonderen en het water trekt insekten en vogels aan. Zo komt er leven in de tuin tesamen door de bloesem van het fruit en de bloemen in de heesters en vaste beplanting.

De tuineigenaar had ook graag zijn oude grijze bakstenen verwerkt in  het tuintje en hiermee hebben we het slingerpad afgeboord en 3 ronde constructies gebouwd waarin 2 insektenhotelltjes verwerkt zijn. Deze constructies gevuld met aardbeiplantjes geven tesamen met de  lage taxusslangetjes struktuur in de wintermaanden zodat het tuintje ook in de winter boeiend is om naar te kijken.

De tuineigenaar gaat ook nog wat verrassende led tuinverlichting aanbrengen  die  met artistieke stralen een speciale gloed gaat geven in het donker.

Het tuintje is nu nog jong en moet opgevolgd worden maar het beloofd een gezellig en ontspannend plaatsje te worden.

*UPDATE: evolutie in september